maanantai 19. joulukuuta 2022

Kotitehtäviä Nato-Suomelle


Ylellä on ansiokkaasti tänään puitu Suomen Afganistanin rauhanturvaoperaation syitä ja seurauksia.

Suomalaisia ja muita länsisotilaita ei alueella muisteta hyvällä, otsikoi yksi juttu. Syynä tähän on se, että länsimaiset sotilaat eivät olennaisesti jalkautuneet paikallisten keskuuteen, eivät ymmärtäneet paikallista kieltä ja kulttuuria, paikallisen elämän tarpeita ja tavoitteita, vaan sotilaat suhtautuivat varauksella ympäristöönsä, ja paikallisten tahtoman elämän muotoja pidettiin jopa vääränlaisina. Miehittävää joukkoa, joka ei ymmärrä eikä hyväksy paikallista elämää, tuskin voi pitää myönteisenä ja toivottuna tahona missään ja mikään väestö.

Toisen Ylen jutun mukaan Suomen varsinainen tarkoitus Afganistanissa ei ollut paikallisten ihmisten auttaminen ja rauhan turvaaminen, vaan hyvien suhteiden ylläpitäminen Yhdysvaltoihin ja Natoon.

Nämä ovat täysin ilmeisiä asioita ja artikkelit lähinnä vahvistavat aiempaa tietoa ja oletusta. Olin kuitenkin artikkeleista iloinen, sillä se osoittaa että myöskin Ylellä kyetään ainakin joissakin tilanteissa avoimeen journalismiin Suomen ulkopoliittisista edesottamuksista. 

Olen nimittäin sitä mieltä, että Neuvostoliiton pokkuroinnin eli suomettumisen jälkeen olemme asteittain ja nyt jo aika rankasti siirtyneet suomettumiseen 2.0 jossa Yhdysvaltoja silitellään eikä kyllin kritisoida sen sotapolitiikkaa. Esimerkiksi Afganistanista vetäytymisensä jälkeen Yhdysvallat on jäädyttänyt Afganistanin entisen hallituksen varat, joten Taleban-hallinto ei voi käyttää niitä (miljardeja) suhteellisen tyytyväisen (ja esimerkiksi naisten julkisen elämän osalta tietysti sorretun) kansansa ruokkimiseen ja yhteiskunnan uudelleenrakentamiseen yli 40 vuotta kestäneiden sotien laannuttua toistaiseksi. Tätä voi pitää julmana näännyttämispolitiikkana, jonka uhreja eivät ole johtavat talebanit, vaan tavalliset afganistanilaiset ihmiset, lapset ja naiset mukaan lukien. Tällaisen julmuuden vuoksi - ja tuo on vain yksi esimerkki - Yhdysvaltoja vastaan pitäisi asettaa talouspakotteita ja se tulisi sulkea ulos kansainvälisistä suurtapahtumista, urheilusta, kulttuurista. Ja tällaisen ajatuksen lausuminen edes on täysin naurettavaa - eihän noin koskaan tehdä. Kaksinaismoralismi vallitsee, sillä Syyriaa, Venäjää, ynnä muita vihollisvaltioiksi nimettyjä niiden julmuuksista rankaistaan kansainvälisesti juuri tällaisin tavoin. Tietysti Turkin silittelyä nyt kritisoidaan, mutta Turkki ei olekaan perinteinen länsimainen demokratia, vaan läntisen ja itäisen järjestelmän kynnysvaltio, jonka julmuuksien näkeminen länsimielisillä laseilla on huomattavasti helpompaa kuin Eurooppalaisten ja Pohjois-Amerikkalaisten vastaavan julmuuden. Suomettuminen päättyy sitten, kun moraalinen kompassi toimii kaikkien suurvaltojen magnetismien läheisyydessä lahjomattomalla ja johdonmukaisella tavalla. Toistaiseksi tästä ei ole merkkejä. Suomettumisen suunta vain on vaihtunut.

Tärkeää juuri nyt kuitenkin on että (etenkin Suomen liittyessä Natoon) vastaavia tilanteita tulee lisää, ja tällöin suomalaiset sotilaat eivät ole välttämättä rauhanturvaoperaation vaan aktiivisen sodankäynnin, jopa hyökkäyssodan välineitä. Suomalaisten poliitikkojen sekä kansalaisten tulisi tehdä näistä Afganistanin tilanteeseen sotkeutumisen valhellisista motiiveista (valtio ei julkilausunut päämääräänsä, vaan valehteli siitä) ja seurauksista (suomalaisten sotilaiden osallistuminen Afganistanissa ei tuottanut hyötyä paikallisille, vaan heidän poistumisensa oli helpotus) johtopäätöksiä. Kuten, poliitikkojen puheet sotilaallisista operaatioista ovat toista kuin mitä he näillä operaatioilla tarkoittavat - eli sodankäynti eri muodoissaan perustuu valheisiin. Ja toisaalta, valheet tulevat kuitenkin ilmi. Poliitikkojen tulisi toimia avoimesti. Rauhan turvaaminen voi olla tietyin edellytyksin ja viisaasti toimien paikallaan. Afganistanissa ei toimittu viisaasti, joten operaatio oli virhe. Sodankäynti vieraan valtion alueella erittäin harvoin on paikallaan tai viisasta toimintaa. Yleensä pienen valtion sodankäynti vieraan valtion alueella on jonkin suurvallan perseen nuolentaa. Koirat syövät ulosteita, harvemmin niin tekevät itsenäiset, vapaat ja järkevät ihmiset.

Eräs tärkeä asia Nato-Suomelle tulee olemaan ydinasekysymys. Nyt Suomen toiminta ydinaseiden suhteen näyttää olevan sellaista, että kunhan Natoon otetaan, ei väliä millään. Suomi Nato-maiden rinnalla äänesti YK:ssa ydinaseriisuntaa vastaan. Tämä on mielestäni kohtalokkaan typerää. Ydinaseriisunta on ihmiskunnalle välttämätön suunta. Kenelläkään ei ole varaa ydinsotaan. Suomen ei tule olla mukana ylläpitämässä tai kiihdyttämässä ydinsodan riskiä, edes oman "turvallisuutensa" nimissä.

Kiitoksia siis Ylelle Afganistan-reportaasistaan, tämä juttu syntyi spontaanina reaktiona siihen. Yleensä en jaksa kirjoitella näitä kelojani mihinkään. Mutta ehkäpä pitäisi.

Ei kommentteja: