sunnuntai 22. heinäkuuta 2007

Pentti Otto Koskinen ja Jalaluddin Rumi

Yksi jännittävimmistä uutisista Hesarissa viime aikoina on ollut se, missä kerrottiin performanssitaiteilija Pentti Otto Koskisen kutsumisesta esiintymään Mewlana Jalaluddin Rumin muistojuhlaan Konyaan, Turkkiin ensi joulukuussa. Pieni uutinen oli lehdessä 17.5.2007, ja koska en pääse lehden nettiversiosta sitä lukemaan kokonaan, tässä linkki vain puolinaiseen tekstiin, joka löytyy sivun keskipaikkeilta.

Mielelläni lukisin tekstin uudestaan - joten, parahin lukijani, jos sinulla on pääsy tuohon uutiseen tai jopa enemmän tietoa asiasta, jaathan sen kanssani.

Muistaakseni Koskinen esittää Konyassa Niin kuin kivelle puhutaan -teoksensa, jossa hän makaa suuren kiven vierellä. Teoksen nimi viittaa Paul Celanin runoon, ja samaa nimeä kantaa myös Celan-suomennosvalikoima. Koskinen mainitaan uutisessa ensimmäiseksi länsimaiseksi taiteilijaksi, joka, muistaakseni, Rumin muistojuhlaan on kutsuttu.

En ole nähnyt ainoatakaan Pentti Otto Koskisen esitystä, mutta olen kuullut niistä paljon, ja nähnyt joitakin kuvia, joten uskallan epäillä, että hänellä on tietty perusteellinen intensiteettinsä. Hänen esitystensä suhde uskonnollisuuteen on myöskin kiinnostava, mutten voi sanoa siitä mitään esityksiä näkemättä. Koskisen esiintyminen Konyassa luo kuitenkin hyvin kiinnostavia yhteyksiä, ja monien seikkojen välille: mystiikan, esitystaiteen, runouden, eurooppalaisen ja islamilaisen kulttuurin, ja niin edelleen. Se on siis pelkästään ideana symbolisesti hyvin monitahoinen.


---

Kiinnostavaa toki on sekin, miten esitystaide elää dokumenttien, kertomusten ja huhujen varassa. Ja usein performanssitapahtumissa tuntuu siltä, että sosiaalinen esitystaiteilijaidentiteetin jakaminen ja esitysten videointi todistusmateriaaliksi esiintyjyydestä ovat tärkeämpiä kuin taide tai jonkin kysymyksen tai ilmaisun esittäminen. Samantapaista on tietysti myös runoustapahtumissa.

3 kommenttia:

Pentti Otto Koskinen kirjoitti...

PERSEVERAATIO joka kestää loppuun asti,pelastuu Matt.10:22 Pentti Otto Koskinen Esitys 2 lokakuuta 2007 Klo18 Pimeätalo Peltokatu 33as.3 Tampere 33100

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Kiitos tiedosta! Ehkä tulen paikalle.

Anonyymi kirjoitti...

Penttiotto Koskinen vei esityksensä Olen mustakivi suutele minua valkoisen moskeijan eteen Turkin Konyassa.
Joulukuussa vietettiin Konyassa sufirunoilija Mevlana Rumin 800-vuotissyntymäjuhlaa. Tapahtuman suojelijana oli UNESCO ja sen viettoon osallistuivat Turkin presidentti ja pääministeri Erdogan.
Koskinen makasi paljain jaloin moskeijan edessä ja toisti turkiksi, änkyttäen: "Olen mustakivi, suutele minua."
Muslimeille Kaaban musta kivi edustaa islamin jumalaa, joka ei ole synnyttänyt ja jolla ei ole poikaa, päinvastoin kuin radikaalissa kristinuskossa. Asettuminen maahan pudonneen kerjääjän asentoon moskeijan edessä merkitsee lähimmäisen rakkauden vaateen tuomista islamiin, tahtoi esitys sanoa.
Muutamassa minuutissa paikalla oli 10-15 poliisia ja pari televisiokameraa. Koskinen ja valokuvaajana toiminut lääkäri Kauko Piirola pidätettiin välittömästi ja kaikki löydetyt kuvat tuhottiin. Kuulustelujen jälkeen miehet vapautettiin.

terv. "mustakivi"