maanantai 31. tammikuuta 2022

Minäkään en halua yhteiskuntaa jossa rokottautuminen on edellytys työssäkäyntiin tai julkisiin palveluihin

 

Sivistyporvarien koronatoimikriittinen Järjen ääni ry. on julkaissut kauniin ja viisaan tekstin, jonka kirjoittanut lääkäri Janne Blommendahl ei suostu uskomaan että sote-alan toimijoiden rokotepakko olisi perustuslain mukainen. 


"Arvoisa oikeuskansleri tai lainsäätäjä, toivon teidän tekevän kaikkenne, jotta tämä tieteellisesti perusteeton ja perusoikeuksia syrjivä laki kumottaisiin mahdollisimman nopeasti. Lain laatijat tekivät virheen. Virheet on myönnettävä ja korjattava."

9 kommenttia:

Vesa Haapala kirjoitti...

Katsoin Puheenaihe-kanavalta (löytyy myös youtubesta) Järjen ääni ry:n haastattelun. Minusta oli asiallista pohdintaa. Hyvä, että löytyy monenlaisia ajatuksia. Nämä tyypit eivät olleet mitään "rokotekriittisiä" sinänsä, mutta katsoivat, että perusteita esimerkiksi rokotepassille ja vastaaville ei ole. Samalla esittivät aivan pätevää kritiikkiä koronan hoidon politisoitumiselle. Muuta en tästä yhdistyksestä tiedä, mutta Puheenaiheessa - jossa on muuten melkein aina todella mielenkiintoisia ja asiansa osaavia vieraita - olivat ihan kartalla minusta.

Vesa Haapala kirjoitti...

Toinen hyvä keskustelu oli tämä: Matti Muukkonen https://www.youtube.com/watch?v=JVaapzLUurE

Jos joku lukee kommenttini, niin totean, että olen itse ottanut 3 rokotetta enkä ole mikään hörhö, mutta nykyisin valmisteltavissa / tehtävissä päätöksissä on melkoisia ongelmia, myös lain kannalta.

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Kiitos Vesa kommenteista.

Ei minusta nyt ole kyse rokotteista (joiden en usko olevan niin pahoja kuin jotkut esittävät tai niin hyödyllisiä koronan suhteen kuin alunperin toivottiin, ja joiden ottaminen tai jättäminen on nähdäkseni yksityisasia jota ei pitäisi julkisesti udella tai tarkistaa) vaan siitä että millaisia valvonnan ja kontrollin järjestelmiä siedetään. Voiko terveyden varjolla luovuttaa kaikkea valtaa harvojen käsiin ja voiko sillä vallalla rajata yksioikoisesti kansaa a ja b -luokkiin joilla on täysin eri mahdollisuudet ja oikeudet toimia julkisissa tiloissa, palveluissa ja ammateisas.

Olen hirveän huono seuraamaan videoilta (tai tvstä) jotain keskusteluja. Ainut mielekäs tapa välittää tietoa on minulle teksti. Jännä juttu sinänsä. Koen ettei ole aikaa lörpöttelyn seurailuun. Ja toisaalta olen levoton, enkä viitsi paneutua jauhamiseen, jos se ei ole heti ytimessä.

Vesa Haapala kirjoitti...

Joo, minusta sanot tuossa ekassa pitkässä kappalessa asian ytimen. Esimerkiksi tämä suunnitteilla oleva rokotepassi tuntuu sellaiselta pidemmän ajan valvontavälineeltä joskin nyt akuutisti pakoteelta, joka liittyy väljästi "terveyteen" ja jota voidaan sitten liittää mihin tahansa mihin tarve syntyy. Paljon paremmin pitäisi asioiden oikeudellista ja terveydellistä perustaa avata kansalaisille, varsinkin jos se on ristiriidassa perustuslaillisten oikeuksien kanssa, mutta nähdäkseni prosessi ei ole suomalaisten käsissä vaan tulee isommin EU:sta. Jo valmiiksi olemme tiukan hallinnoimisen, seurannan ja valvonnan alaisina - joko pakosta tai omien valintojemme vuoksi - joten ainakaan minua ei kiinnosta enää yksikään lisäkerros näihin. Terveys ja itsestä huolehtiminen ovat tärkeitä, perusoikeuksista luopuminen erinäisten kriisien nojalla ei ole niin arvokasta, että siihen kannattaisi noin vain ja perusteita kysymättä suostua (eikä ehkä silloinkaan).

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Näin juuri, tässä rokotepassikyhäelmässä haisevat tarkoitusperät jotka tähtäävät pandemian jälkeisen poliittisen todellisuuden määrittelyyn tavoilla, joita pandemiaa edeltävä eetos ja moraali ei hyväksyisi. Olen samaa mieltä, että "asioiden oikeudellista ja terveydellistä perustaa" pitäisi avoimemmin keskustella.

Voi myös olla että vaikutelmasi prosessin EU-lähtöisyydestä on oikea. Euroopan neuvosto on kyllä linjannut aikalailla mielekkäällä tavalla etteivät nämä rokotekuviot saa olla syrjiviä jne. Eu:ssa on tietenkin kerrostumia ja porukoita joilla on eriäviä tulokulmia ja päämääriä.

Alleviivaisin ehkä tuota viimeistä sulkulausettasi: ei perusoikeuksista luopuminen ole kannattavaa yleensä hyvienkään perusteiden nojalla. Aivan harvinaisin poikkeuksin ehkä.

Olemme omituisessa ajanjaksossa, jossa ihmisyyttä kilvan koetetaan määritellä ja maanitella ihmisten manipuloitavaksi. Ihmisyyden perusta, juuri ja olemus vain on inhimillisen ymmärryksen, käsittellistyksen, teknologian ja toimintasäteen ulottumattomissa. Ihmisen perusta on ei-inhimillinen. Sitä pitäisi kunnioittaa sellaisenaan, yhtenä osana luontoa, olemassaoloa ja kaikkeutta. Käsitehäkkyrät ja niiden varaan rakentuvat teknologiset valvontajärjestelmät saattavat syntyä äkisti tai suunnitelmallisesti, mutta yhtälailla ne historiassa aina ovat myös romahtaneet ja kuluneet pois. Kai se on osa ihmiskunnan historian kiertokulkuja.

"Ettet halunnut, se on ehkä ainoa todistus / siitä että sinulla oli oikeus pettyä."

Noin lopettaa Mirkka Rekola pitkän kylmän sodan loppumisen ja Persianlahden sodan alkamisen aikaa kommentoivan runonsa Pettymyksen aika (HS 26.1.1991). Olen tätä runoa peilannut nykyiseen ajankohtaan.

Vesa Haapala kirjoitti...

Kyllä, juuri noin. Milloin ihmisten pitkälle viedystä valvonnasta on seurannut historiassa jotain hyvää? Pelkään kuitenkin, että siihen mennään, kun ensin maailma on saatu riittävään kaaokseen ja uhkien valtaan. Syntyy eritasoista digitaalista valvontaa. Oli muuten tätä maailman sähkäistymistä ajatellen jännä lukea Don DeLillon Hiljaisuus-pienoisromaani, jossa sähkö- ja tietoverkot romahtavat. Mietin sen jälkeen, että mitä tapahtuisi 8 miljardin ihmisen ihmiskunnalle, jos sähköt häviäisivät - miten kaikki organisoituisi uudelleen ja ketkä selviäisivät.

Puheeni EU-taustaisesta valmistelusta tuli tuosta vinkkaamastani linkistä, jossa dosentti Matti Muukkonen pohtii rokotepassin valmistelua Suomessa ja EU:ssa nimenomaan lainsäädännön näkökulmasta. Mikäli ymmärsin oikein asiaa koskeva EU-laki ja Suomen perustuslaki eivät olleet aivan yhteensovitettavissa tällä hetkellä.

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Hyvä kysymys. Valvonta on luottamuksen puutetta. Valvonta on rakenne. Rakenteet aina romahtavat, ennen pitkää. Ihan positiivista jos Suomen laki suojelee yksilöä yhteiskunnan valvonnalta edes jollain tavoin. Hiljaisuus pitäis kai lukea.

Vesa Haapala kirjoitti...

Hiljaisuuden luki yhtenä iltana, 98 s. Idea oli siinä minusta paras, ja oli tietenkin hyvin kirjoitettu. Kun yhteiskunnat sähköistetään mahdollisimman pitkälle, on selvä että syntyy ongelmia, joita emme välttämättä ihan hahmota vielä. Niitä luodaan aivan taatusti hyvin monella tasolla. Tämä ihan maalaisjärjellä päätellen.

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Aurinkomyrskyjä odotellessa.