tiistai 16. maaliskuuta 2010

"The Church of England and others have also sold their shares in the company, because of their concerns over the Niyamgiri mining project."


tuli vaan mieleen: osakkeita voi myydä, mutta voiko niitä tuhota?

3 kommenttia:

Aurinkomorsian kirjoitti...

Osakkeiden hukkaaminen ja hävittäminen tapasi olla hyvin helppoa. Arvo-osuustileihin siirtyminen sitten teki siitä melkein mahdotonta. Pitäisi ensin räjäyttää rekisteriviranomaisen backoffice, jos sattuu tietämään missä se sijaitsee. Se lähtökohtaisesti ei ole tieto, joka kysyvälle kerrotaan.

Sitten ei täydy kuin hakkeroida itse järjestelmä, jossa osake sijaitsee, kuten kaikki osakkeet sijaitsevat, ja pyyhiä.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen. Todellisuudessahan, omistuksesta luopuminen, omistuksen mahdollinen raukeaminen, ei aiheuttaisi muuta kuin jälkeenjääneitten osuuksien hinnan nousua. (Aivan mekaanisesti: kysyntä ei muutu, mutta maailmaan viskattujen osakkeitten määrä vähenee.) Tämä tulisi siis suoraan yhtiön muiden omistajien hyväksi, ja yhtiön, siinä mielessä että sen kurssi, kuten runollisesti sanotaan, nousee.

Kannattaa siis myydä. Jos pahaa tahtoo. Tällöin tarjonta kasvaa, kysyntä ei. Ja ne jotka eivät ehtineet myydä, kuin ikään laimenevat.

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Kiitos yksityiskohtaisen selvästä vastauksesta tyhmään kysymykseen!

aleksis salusjärvi kirjoitti...

Kiehtova selvitys, ja tuo kysymys on pyörinyt myös päässäni. Ehkä liittyen siihen, että Suomen kirkkokin on listautunut pörssiin, ts. vaalii siellä varojaan ja "yrittää toimia eettisesti" mitä se noissa kuvioissa sitten ikinä tarkoittaakaan...