tiistai 26. toukokuuta 2009

Effi: Suomi talloo perusoikeuksia ilman valitusoikeutta

Liitän tähän Effin tiedotteen sellaisenaan:

"Effi: Suomi talloo perusoikeuksia ilman valitusoikeutta

Electronic Frontier Finland ry (Effi) on tyrmistynyt Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä 20.5. (02418/09/7506), jonka mukaan Matti Nikki ei voi valittaa Internet-sensuuria kritisoivan sivustonsa sensuroinnista.

Effi ry pitää käsittämättömänä, että viranomaiset voivat rajoittaa kansalaisten perusoikeuksia valituskelvottomilla päätöksillä. "Hallinto-oikeuden mukaan poliisi voi siis lisätä salaiselle sensuurilistalleen mitä tahansa ilman, että sensuroitu voi saada asialle puolueetonta oikeuskäsittelyä", tiivistää hallituksen jäsen Leena Romppainen.

"Tapauksen tekee harvinaisen räikeäksi se, että poliisi nimenomaan vaiensi oman toimintansa kriitikon", säestää puheenjohtaja Tapani Tarvainen. "Kyseessä on aivan olennainen perusoikeuden rajoitus, eikä sellaisia pitäisi edes tehdä kuin kieli keskellä suuta. Nyt on nähty, että kyseenalainen sensuurilaki mahdollistaa viranomaisen mielivallan", Tarvainen jatkaa.

Nikki oli valittanut KRP:n listauksesta hallinto-oikeuteen vedoten estolistan perustana olevan lain perustuslainvastaisuuteen. Lisäksi lakia on sovellettu väärin kotimaisen sivuston sensuroimiseen. Oikeus ei tutkinut lainkaan valitusta, vaan tyytyi toteamaan ettei estolistauksesta voi valittaa.

Effi on aiemmin kannellut sensuurilaista oikeusasiamiehelle ja odottaa vastausta kanteluun.

"Toivottavasti Korkein hallinto-oikeus korjaa tämän pöyristyttävän päätöksen, muuten Suomi saanee taas langettavan tuomion Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimelta", toivoo Tarvainen mutta toteaa lopuksi: "Ainoa oikea ratkaisu kuitenkin olisi koko järjettömän lain kumoaminen."

Lisätietoja:

Effin toinen kantelu nettisensuurista eduskunnan oikeusasiamiehelle:

Tapani Tarvainen
Puheenjohtaja, Effi ry
puh. 040 729 3479

Leena Romppainen
Hallituksen jäsen, Effi ry
puh. 040 590 3031"

Ei kommentteja: