maanantai 14. tammikuuta 2008

myönnytys lukijalle

" , en tosin aivan yksin, avasin Jumalan ruumiin… Mitä sieltä löytyi? Negaation teologiaa ja jokin tartaruoja: ”liian tyhjä ihmiseksi, liian vapaa jumalaksi”. Tartaruoja, tuo yllättävä päähänpälkähdys, riivaaja tai harhakuva, joka myöhemmin löytyi tartarien, noiden helvettiläisten, eli mongolien historiallisesta hahmosta ja löytyi siis Hesiodoksen Tartaros, Kaaoksen alta. Mongolithan olivat barbaareja – heillä oli latinankielen tulkit, ja katolisesta Euroopasta ei meinannut löytyä mongolien kielen taitajia. Tartaruoja muistuttaa herkästi jotakin pahan personoitumaa koska se on pimeä, mutta luulen, että se on olemukseltaan olemuksia ja hahmoja pakeneva siten, ettei siitä millään saa Pahan Arkkityyppiä tai edes virkamiestä. Ennemmin se on säteilevän muodottomuuden ja salaisuuden kulkurihahmo, jolle en olisi antanut nimeä, ellei nimi olisi ensin itse tullut… ”vesitytön isä”, ”alkulähdettä vartioidaan muistikulkurilta”. Mutta ei tartaruojasta enempää, "

6 kommenttia:

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Tämä teksti on siis katkelma jostakin vanhemmasta esseestä. Teksti selittää erästä yksityiskohtaa Tule on minun nimeni -runokirjasta. Tuo yksityiskohta oli nimittäin minulle jossain vaiheessa varsin keskeinen kirjallisen huomion kohde.

Olen kirjoittanut yhtä sun toista kirjaani selittävää materiaalia, mutta luulenpa, että pidän selitykset itselläni ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä minua kiinnostaa enemmän, miten joku muu lukee kirjaani.

Anonyymi kirjoitti...

Änkyttävä tar-taru-oja? :)

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

Kyllä, jos sanot niin. Se elää kielessä - riippumatta.

7.8. kirjoitti...

Ja runotartarpihvin kielen päällä tuskin mikään on niin kiehtovaa - ja säikäyttävää - kuin änkytyksen alkusointu (sisää ja loppua unohtamatta), joka ei ole Hymni Platonin TaloLadon Yhdelle, vaan hyräilyä metsän peitossa, kruunattua kurnutusta kun Dionysos matkaa sammakkolammelle, Ikämieli Vipusen kalavalasvalesuuhun:
Brékkek Kékkek Kékkek Kékkek! Kóax Kóax Kóax! Ualu Ualu Ualu! Quaouauh!:
http://fwsuomi.freehostia.com/4o.htm

jonimatti joutsijärvi kirjoitti...

hyvä hyvä! vesikin tärisee... emmä tähän muuta...

"vedessä palelee" valkeakohina.blogspot.com

selvisakka kirjoitti...

Pitäisi varmaan elokuviin
Näkemään ihana Angelina
(Trees sjolií!)
Kuinka selvisakka uussa
Eilvan puvusuvuussaan vau!ko?
Konsa sataa taivalvausta rahrahaa
Katsastamahan kassapäätä
Kassama gin ottia kastatoniccia
Eiliä ja ktaatamamahan
Uoman huomaan estiein?

Vai vavavarpaat känntäkää
Saapliinne ulossulos ja kas Kriikkraakkriikkraakkräkväk uun
Heiluunmahtiinkeinuuntahtiin
Ehtymikä eh tymikä käkiähkiäh
Eot egee ehkijän sä,sä se pälle?