keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Eräs näkökulma sampo-aiheeseenSammon olemus on pitkälti hämärän peitossa, arvailujen ja erilaisten tulkintojen kohde. Sampo kuitenkin muistutti runsaudensarvea. Olin ajatellut, että erilaisia sampoja voisi hyvin tehdä rakennusjätteistä, purkutyömaiden tai vaikkapa Vammaskosken siltatyömaan roskista ja ylijäämätavarasta. Sitten tajusin, että työmaat itse ovat sampoja, jotka synnyttävät valtavat määrät täysin käyttökelpoista hylkytavaraa. Työmaita
on nykyisin etenkin kaupungeissa ja valtateillä hyvin paljon. Kaupungeissa siniset, punaiset tai keltaiset työmaakopit ovat itseasiassa muodostaneet oman siirtyvän ja väliaikaisen arkkitehtuurin kategoriansa kaupunkiympäristössä. Vammala ei tosin aivan siinä määrin ole kaupunki.


Leikkimiseen rakennusjätesampo liittyy myös aivan suoraan - rakennustyömaat, autiot talot tai puretut rakennukset ovat valtavat kiehtovia leikkipaikkoja, ja usein kiellettyjä, mikä vain lisää niiden leikkikelpoisuutta. Leikkimiseen myös kuuluu rakentelu, ja usein lapsien on helpointa saada käsiinsä juuri hylättyä materiaalia majojensa tai härveleidensä rakennusmateriaaliksi.


Ei kommentteja: