tiistai 28. toukokuuta 2024

Ei kiitos sotilasliittoa Yhdysvaltojen kanssa

 

Eduskunta tulee lähiaikoina keskustelemaan ja äänestämään hallituksen esityksestä Suomen ja Yhdysvaltain välisen puolustusyhteistyösopimuksen hyväksymisestä (DCA, Defence Cooperation Agreement). Sopimus antaa Yhdysvalloille kymmeneksi vuodeksi erittäin vapaat kädet Suomen laeista välittämättä järjestellä aseita ja sotilaita tietyille, määritellyille sotilasalueille. Näillä alueilla Suomen viranomaisilla ei olisi valtuuksia valvoa toimintaa ja varastoja. Yhdysvaltain sotilaita täällä toimiessaan eivät olennaisesti koskisi Suomen lait. On selvää että kaltaiseni ihminen ei voi suositella eduskunnalle sopimuksen hyväksyntää varsinkaan noin antavassa ja Suomen lain marginaaleja murskaavassa muodossa. 

Nyt ja lähimenneisyydessä Yhdysvallat on yksi suurimmista sotarikosten tekijöistä maailmassa. Rikoksiksi voi katsoa monet Yhdysvaltain hyökkäyssodat ja sotilaalliset toimet Korean sodasta ja Latinalaisen Amerikan maiden terrorisoinnista Afganistanin ja Irakin sotiin tai nykyisen sota-Israelin räikeään tukemiseen. Sotilaallinen liittoutuminen tällaisen maan kanssa on moraalitonta.


Olli Tammilehdon mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa ja Mikael Böökin kirjoitus Kansan Uutisissa esittävät olennaiset ongelmat ja kysymykset DCA-sopimuksesta tiiviisti.


Ei kommentteja: