torstai 11. marraskuuta 2010

pallo on luutiillä

Monikeskistä kirjallisuuskeskustelua on syntynyt tuoreessa Luutii -blogilehdessä. Kulmauksensa Luutiissä on Maaria Pääjärvellä, Ollipekka Tennilällä, Aleksis Salusjärvellä ja Risto Niemi-Pynttärillä. Kaikki blogit ovat mainioiden miniesseiden alustoja.


Pääjärven Luutu ja Salusjärven Valvontakomissio tuntuvat olevan dynaamisia runouskeskustelun - anteeksi vain - vahtikoirankoppeja, joista tarkkavainuiset ja aina valppaat blogistit haistavat ja haukkuvat kritiikin puutteita, runouden määrittelyn mahdottomuuksia, kirjallisuusinstituutioiden onttouksia ja muita minuakin sairaalloisesti kiinnostavia sanataiteellisia puitteita. Omankin kirjoittamiseni kanssa he jakavat perustavan ongelman: yksityiskohtaisen luennan vähäisyyden verrattuna hivenen teoreettiseen yleistason lätinään. Pääjärvi ja Salusjärvi lienevät kuitenkin kiinnostavimmasta päästä tällaisessa blogiesseistiikassa.

Tennilän Valkoisen kohinan ote on jokseenkin pelkistetympi, hitaampi ja jollain tapaa sivustakuiskaava suhteessa "keskusteluihin". Tämänkaltaiseen suuntaan koen itsekin vetoa nettikirjoittelussa, vaikka nytkin vain esittelen lyhyesti ja ylimalkaisesti jotain blogeja.

Niemi-Pynttärin Kun kirjoitan -blogin näkökulma kulttuuriin ja kirjallisuuteen on laajempi siinä mielessä, että aiheet eivät painotu ollenkaan tämänhetkiseen runouskeskusteluun, vaan pikemmin proosaan ja maailman aktiiviseen kuvitteluun. Ynnä muuhun.

Mutta lue toki itse.

Ei kommentteja: